KUPITE KARTE Serbian Film Fest

"Slepi putnik na brodu ludaka", English Subtitles, Karte uskoro u prodaji

O Filmu

English Subtitles

Uloge: Igor Djordjevic, Tihomir Stanic, Aleksandar Djurica, Masa Dakic, Andrijana Oliveric, Radoje Cupic, Jelena Djokic, Jovan Jovanovic, Srdjan Timarov, Goran Susljik, Zinaida Dedakin, Aleksandar Sreckovic, Branko Jerinic, Radovan Miljanic, Miroljub Leso, Branka Selic, Luka Abramovic, Denys Bilash, Miona Markovic, Aleksandar Jovanovic

Reditelj: Goran Marković

Scenarista: Vule Žurić

Direktor fotografije: Đorđe Arambašić

Izvršni producent: Marija Bereta

Scenografi: Dragoslav Ivković i Aleksandar Cvijanović

Kostimograf: Suzana Gligorijević

Montažer: Tihomir Dukić

Kompozitor: Zoran Simjanović

Proizvodnja: Radio Televizija Srbije 2016

Trajanje filma: 102 min

Tema ovog filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine. Scenario donosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“. Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje. A kada se na taj „brod“ ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti) pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom. Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni dok je Kočić aktivno politički delovao na liniji nacionalnog oslobođenja, ovaj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umetničkog talenta. Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je ovde na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.

Realizacijom ovog filma RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića. Ujedno je ovo još jedan vidljiv i značajan doprinos RTS-a obeležavanju stogodišnjice Velikog rata 1914. – 1918.

Karte

Tema ovog filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića

Slike iz filma

Kontakt

Pokaži Mapu
Muvico Rosemont 18, 9701 Bryn Mawr Ave, Rosemont, IL 60018